Dressur

Per Sandgaard

Per er fynbo, opvokset med heste og har redet hele sit liv. Han er uddannet civiløkonom og har helt fra ung uddannet flere heste i Danmark til lilletur og Grand Prix, inden han i 2000 mødte svenske Pether Markne og flyttede til Sverige.

Her fik han den hollandske vallak Zancor i træning og uddannede den til Grand Prix. Parret vandt sølv ved DM i dressur i 2003 i Vallensbæk og var en del af det danske landshold ved EM 2003 i Hickstead. Da DM for første gang blev afholdt på Broholm i 2004, blev Per og Zancor de allerførste danmarksmestre, inden de samme år repræsenterede Danmark ved OL i Athen.

Per blev svensk statsborger og fortsatte med at ride internationalt under svensk flag sideløbende med, at han og Pether erhvervede og udvikledes Arphus Gård i Sverige til et enestående privat ridecenter. Per har fortsat uddannet et stort antal heste til S-niveau og har samtidig været en værdsat underviser og har givet utallige clinics og kurser i Sverige.

Efter knap to årtier sammen i Sverige, har Per og Pether nu bosat sig i Danmark, hvor Per er meget dedikeret til sine dygtige, unge elever, som er meget dygtige fortrinsvis pony- og juniorryttere, som han brænder for at forme og give noget brugbart værktøj.

”Af dygtige elever bliver man en bedre træner.”

Pether Markne

Pether er svensker og har hele sit liv arbejdet med heste. Hans fascination og passion for ridesporten spænder over dressur såvel som springning. For ham er forskellen ikke så stor, for det handler om grundridning, og den er stort set den samme, om det er dressur eller springning. Han understreger, at en hest er en hest, og at den skal som udgangspunkt fungere i sin krop, så det bliver nemt for den at udføre det, rytteren beder den om.

Pether har selv redet internationalt i begge discipliner, og ved OL 2000 i Sydney var han en del af det svenske dressurlandshold med den svenske hingst Amiral. Han har været på et længere træningsophold hos navnkundige Isabell Werth i Tyskland, som han har stor respekt for, fordi hun forstår at træne hestene på deres præmisser og altid arbejde på at løse hestenes udfordringer.

Pether hjælper i det daglige arbejde fra jorden, når Per sidder i sadlen. Som landstræner for det norske elitehold i dressur har han også regelmæssigt norske elever i træning og holder også træningssamlinger for holdet.

”Man skal have hestens energi med sig og aldrig imod sig.”